vergroten
verkleinen

Kijk of luister mee
Print deze agenda
Download alle documenten
Direct opslaan in uw agenda
Legenda
- Advies
- Agenda
- Amendement
- Besluit
- Besluitenlijst
- Coalitievorming 2019
- concept amendement
- concept motie
- Documenten Dolderseweg
- Documenten Energiestrategie (RES)
- Documenten Uithoflijn
- Dossier Stikstof
- Fractiebestedingen
- Ingekomen stuk
- Ingekomen stukken van GS naar PS
- Lijst ingekomen stukken
- Lijst ingekomen uitnodigingen
- Link naar live uitzending
- LINK naar teams overleg
- Mededelingen
- Memo
- Motie
- Nieuwsbrieven
- Ontwerpbesluit
- Overig
- Praktische zaken
- Presentatie
- Rapport
- Regelingen en verordeningen
- Rondvraag
- Schriftelijke vragen (art 47)
- sheets
- Statenbrief
- Statenvoorstel
- Statenvraag
- Stukken ter inzage
- Stukken ter kennisname
- Termijnagenda
- Uitgaande brief
- Uitnodigingen
- uitzending link en presentielijst
- Verordening
- Verslagen
- Zienswijze
- Vertrouwelijk document
Agenda
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Paper en begeleidende brief Mobiliteitsalliantie (2019MM104)
Ter bespreking -
Hieronder de motiveringen voor de opwaardering van dit agendapunt.
SP:
In het stuk wordt aangegeven dat “een eenmalige tariefsverhoging boven LTI wenselijk is om de betaalbaarheid van het OV-aanbod te borgen.” Volgens de SP heeft het college van Gedeputeerde Staten daarbij niet de betaalbaarheid voor de reiziger voor ogen.
Bij de invoering van de OV-chipkaart in 2009 steeg de gemiddelde prijs voor een busrit met 19%, bij de grote bezuinigingen werden de tarieven in 2013 met 5% extra verhoogd en door de verhoging van de BTW ging in 2019 het tarief met 2,89% extra omhoog. Dit allemaal boven de LTI. Artikel 45 lid 4 van het programma van eisen van de U-OV concessie is duidelijk: “De tarieven worden jaarlijks geïndexeerd op grond van de landelijke tarieven index (LTI) zoals opgenomen in bijlage 9. In de index wordt geen vraaguitval opgenomen.” De SP wil graag van het college en de overige fracties weten wanneer de betaalbaarheid voor de reiziger ook uitgangspunt wordt. Bovendien is onduidelijk of deze extra verhoging van 2,1% (of 4% van het kilometertarief) boven de LTI het bij de gevraagde scenario’s spits/daldifferentiatie om een maximumtarief voor de spits gaat of dat deze prijs nog verder kan oplopen dan genoemde verhoging.
GroenLinks:
Er wordt voorgesteld om een eenmalige extra tariefverhoging door te voeren. De bewijsvoering hiervoor vindt GroenLinks maar magertjes. Verschillende keren wordt gesproken over "kwaliteitsverbeteringen". GroenLinks
begrijpt niet meer hoe die precies worden betaald. Vanuit de niet gewijzigde bijdrage van de provincie? Vanuit de tariefsverhoging? of vanuit het efficiënter verdelen van DRU's. Kan er een overzicht worden gegeven welke kwaliteitsverbeteringen er zijn, en waar die uit worden bekostigd? Hebben wij concreet suggesties waar dit extra geld naar toe moet gaan, of zijn dit slechts suggesties richting de vervoerder? Waarom stijgen de kosten van het OV harder dan de opcenten terwijl we juist mobiliteitsarmoede willen bestrijden. GroenLinks wil daar graag over in gesprek met de gedeputeerde, en met de andere fracties.
50PLUS:
Onder agendapunt 4.8 van de Informatieve commissie Milieu en Mobiliteit dd. 260619 treft 50PLUS de Statenbrief Uitgangspunten OV Tarievenplan 2020, t.w. de jaarlijks nieuwe reizigerstarieven. Syntus verwijst naar samenwerking met het U-OV ‘metronetwerk’ op de Zeistercorridor en naar extra vervoer Science Park Utrecht. Men stelt dat ‘’normaal deze verbeteringen bij het Syntus-contract gerealiseerd worden door besparingen elders in de dienstregeling op dun bezette ritten en momenten, maar dat door een eenmalige tariefsverhoging deze besparingen nu niet aan de orde zijn, zodat de kwaliteit van het gehele netwerk op peil gehouden kan worden”.
1. Betekent dit dat de in het concept - Vervoersplan 2020 voorgestelde schrappen van bushaltes dan niet meer uitgevoerd wordt?
2. Hoe kijkt de Gedeputeerde aan tegen een extra prijsverhoging voor de reiziger van het kilometertarief met 2,1% voor een gemiddelde reis?
3. Komt die stijging kilometertarief bovenop de 2% inflatiecorrectie?
4. Zijn de genoemde maatregelen voor een financiële tegemoetkoming van de reiziger met een smalle beurs een harde voorwaarde voor de Gedeputeerde?
PVV:
Naast de LTI indexering is het college voornemens de tarieven met 4 % te verhogen.
Motivatie
De PVV wil graag met de gedeputeerde en de commissie in debat over deze verhoging en de in onze ogen ondeugdelijke motivering daarvan.vergroten verkleinenVergaderstukken bij agendapunt:
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-