
Kijk of luister mee
Legenda
- Advies
- Agenda
- Amendement
- Besluit
- Besluitenlijst
- Coalitievorming 2019
- concept amendement
- concept motie
- Documenten Dolderseweg
- Documenten Energiestrategie (RES)
- Documenten Uithoflijn
- Dossier Stikstof
- Fractiebestedingen
- Ingekomen stuk
- Ingekomen stukken van GS naar PS
- Lijst ingekomen stukken
- Lijst ingekomen uitnodigingen
- Link naar live uitzending
- LINK naar teams overleg
- Mededelingen
- Memo
- Motie
- Nieuwsbrieven
- Ontwerpbesluit
- Overig
- Praktische zaken
- Presentatie
- Rapport
- Regelingen en verordeningen
- Rondvraag
- Schriftelijke vragen (art 47)
- sheets
- Statenbrief
- Statenvoorstel
- Statenvraag
- Stukken ter inzage
- Stukken ter kennisname
- Termijnagenda
- Uitgaande brief
- Uitnodigingen
- uitzending link en presentielijst
- Verordening
- Verslagen
- Zienswijze
- Vertrouwelijk document
Agenda
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
SV Verlengen studiefase Programma Toekomst N201 (2020MM184)
Ter bespreking -
-
PVV:
Intussen is zelfs het Rijk er achter gekomen dat het volstrekt onbetaalbaar is en uiteraard voor het klimaat helemaal niets uitmaakt, hoewel het wat moeite heeft om die laatste feiten te bevestigen. Heeft GS andere indicaties? Zo ja, dan ontvangen wij graag de rekensommen. Vele Gemeenten zijn al teruggekomen op het voornemen vanwege de onbetaalbaarheid. Is dat GS bekend. Overigens heeft onze fractie dat vele jaren geleden al aangegeven, wij hebben een rekenmachine.
Andere landen geven subsidie om woningen over te laten stappen op aardgas.
Volgens hoogleraar Smeulders leidt het overstappen van gas op warmtepompen tot meer gasverbruik. Kan GS dat nu aannemen of gaan ze zelf weer zitten prutsen met een eigen onderzoekje, zoals dat met biomassa is gebeurd?
De klimaatwet spreekt van gasloos in 2050. Dat betekent dat per dag 1.100 woningen van het gas af zouden moeten. Neemt GS die klimaatwet wel serieus? Zo ja waarom? Zo ja, graag een overzicht hoe men dit bizarre doel dan denkt te kunnen realiseren?
SGP:
Voor de discussie over het aardgasvrij maken van wijken hebben wij eigenlijk maar een kernvraag voor de commissie, namelijk: in hoeverre is het nog doelmatig om geld uit te geven aan het expliciet aardgasvrij maken van wijken?
Hiervoor hebben wij kortheidshalve twee artikelen als referentie.
Het eerste artikel is een interview met dhr. Maarten van Poelgeest (uitvoerder van de Klimaattafel gebouwde omgeving en oud-wethouder voor GroenLinks), waarin hij uitgebreid uiteenzet waarom hij niet langer denkt dat de aanpak om wijken totaal van het aardgas nog haalbaar is, maar dat hij meer ziet in het zetten van kleinere stapjes: https://fd.nl/economie-politiek/1357952/tandje-terug-in-het-gasloos-maken-van-hele-wijken
Het tweede artikel gaat over een onderzoek van het PBL naar de betaalbaarheid van het doel om hele wijken van het aardgas te halen. Het blijkt niet rendabel te zijn om een oud huis van het gas te halen: https://fd.nl/economie-politiek/1354829/planbureau-verduurzamen-eigen-woning-voor-vrijwel-niemand-rendabel
Deze artikelen brengen ons tot de vraag of we niet beter kunnen inzetten op kleinere stappen, zoals het isoleren van woningen in plaats van het dwangmatig hele wijken van het aardgas afhalen, zoals met de proeftuinenaanpak wordt gedaan.
VVD:
Hieronder vragen tav de sessie over aardgasvrije wijken.
Ondersteunt de provincie de gemeente in haar transitievisie warmte met advies of ook met financiële hulp?
De eerste voorwaarde voor de energietransitie is in veel gemeenten isoleren. Op welke wijze draagt de provincie bij aan de kosten/plannen hiervoor?
Is er juridische ruimte in de visie en verordening voor de opwek van dergelijke energie?
Hoeveel aardgasvrije wijken mikt de provincie op;
Welke bron van energie wordt er dan aan gedacht of is al gereed voor gebruik;
In hoeverre wordt bij het pilotten van aardgasvrije wijken als voorwaarde gesteld dat er een bron van energie beschikbaar moet zijn en de infra niet
Ingrijpend gewijzigd hoeft te worden voor het inzetten van een andere bron van energie; 2 belangrijke vragen dus: bron en infra beschikbaarheid.
Aan welk kostenniveau denkt GS per woning/wijk (lumpsum of een percentage van de woning of een percentage van iets anders) om huizen van het gas af te krijgen.
Het zou kunnen dat sommige vragen niet thuishoren in de discussie die we gaan voeren, geen probleem, maar dit is in ieder geval wat wij ons afvragen hiervoor.
vergroten verkleinen -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
SB toekenning bonus van 100, euro aan de BOA's (2020MM188)
Ter informatie -
-
-
-
-
-