Dimf Ghijsels-Kerkhoff: “Wij hebben ondernemers en de landbouwsector keihard nodig”

Gepubliceerd op: 13 februari 2024 08:02

In Provinciale Staten Utrecht zitten 49 Statenleden. Iedere week stelt één van hen zich voor. Vandaag: Dimf Ghijsels-Kerkhoff, Statenlid voor de BBB Zij vertelt over wat ze wil bereiken in de provinciale politiek.

“Wij hebben ondernemers en de landbouwsector keihard nodig”

Waarom wilde jij graag Statenlid worden?

"Ik werk inmiddels meer dan 25 jaar in het bedrijfsleven. In die jaren heb ik een overheid gezien die steeds verder door lijkt te schieten in regeldruk en bureaucratie. Dat maakt het vooral voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) steeds lastiger op het hoofd boven water te houden. Omdat ik daarnaast vond dat o.a. de landbouwsector onevenredig hard wordt aangepakt, meldde ik mij aan bij BBB. Mede vanwege mijn achtergrond werd ik gevraagd om mij kandidaat te stellen voor PS. Het leek mij een prachtige reden om niet alleen vanaf de zijlijn "iets te vinden" van de publieke sector, maar ook namens burger en ondernemer mij actief in te zetten om op deze wijze het vertrouwen tussen publiek, burger en marktpartijen weer te laten groeien."

Waar zet jij je als Statenlid voor in?

"Door mijn ervaring in de woningmarkt durf ik te stellen dat ik alle ins en outs over deze sector ken en begrijp. De (financiële) dynamiek ligt veelal anders dan politieke bestuurders denken. Het marktdenken wordt daarnaast tegenwoordig als iets heel negatiefs gezien, terwijl we ondernemers keihard nodig hebben om bijvoorbeeld te voldoen aan de grote nieuwbouwbehoefte. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de landbouwsector. Als we willen blijven voldoen aan een groeiende vraag naar voedsel, dan moeten we niet zo eenzijdig een sector proberen te decimeren. Zeker niet als de ratio erachter niet zo eenduidig blijkt. Ik hoop door kritische vragen te blijven stellen, dat ik politieke bestuurders aan het denken zet. Ik geloof absoluut in de goede wil van de publieke sector, maar ik heb wel soms het idee dat zij heel erg gevoed worden vanuit een bepaalde denkrichting en wereldbeeld. Af en toe uitzoomen en reflecteren kan geen kwaad."

Welke plek raad je aan om eens te bezoeken in de provincie?

"Het Gein-gebied, net onder Amsterdam hoort tegenwoordig volledig bij de provincie Utrecht. Het kent een lange historische geschiedenis met een mooie meanderende rivier, molens, veel historische boerderijen en landgoederen en natuurlijk met de forten van de stelling van Amsterdam. Het meest verrassende van dit gebied is dat het onder de rook van Amsterdam is. Iemand die er voor het eerst komt, is meestal erg verbaasd. Een mooi stukje verborgen geschiedenis."

Wat doe je in je vrije tijd?

"Zo heel veel vrije tijd heb ik tegenwoordig niet meer. Want ik heb ook nog mijn "gewone" werk in de vastgoedsector. Maar als enorme dierenvriend word ik blij van ieder moment met onze dieren; 4 paarden, kippen, hond en katten. Daarnaast geniet ik natuurlijk van mijn gezin (we hebben samen drie puberzonen) en van onze vrienden. Ik heb een rijk sociaal leven. Alles bij elkaar, geloof ik dat ik best wel een geluksvogel ben."

Meer weten?

Op het profiel van Dimf zie je onder andere haar nevenfuncties, sprekersfragmenten tijdens Statencommissies en Provinciale Statenvergaderingen en hoe zij in deze vergaderingen heeft gestemd.