Amos de Jong: "Ik wil meebouwen aan de Europese regio Utrecht van morgen"

Gepubliceerd op: 23 april 2024 08:04

In Provinciale Staten Utrecht zitten 49 Statenleden. Iedere week stelt één van hen zich voor. Vandaag: Amos de Jong, Statenlid voor Volt. Hij vertelt over wat hij wil bereiken in de provinciale politiek.

'Amos de Jong:

Waarom wilde je graag Statenlid worden?

Dit is een tijd van opstaan en meedoen: samen de schouders eronder. Ik wil meebouwen aan de Europese regio Utrecht van morgen. Een Utrecht dat klimaatneutraal en toekomstbestendig is, met een plek voor iedereen. Europa heeft sterke regio's nodig, waar de politiek moeilijke beslissingen durft te nemen. Zoals versterken van natuur, omslag in de landbouw, duurzame energie, en een fatsoenlijke woning ook voor mensen met weinig geld. Dit vraagt om visie, lef en een oog voor effectieve Europese samenwerking. Dat is mij op het hart geschreven. Zoveel uitdagingen, maar ook zoveel mogelijkheden: daarom ben ik politiek actief geworden.

Waar zet jij je als Statenlid voor in?

Een voorvechter van nieuwe politiek: voor én met inwoners. Betekenisvolle participatie door inwoners en drempelloze toegang tot informatie en het bestuur. De provincie (en gemeenten) aanzetten om burgerberaden te organiseren. De politiek kan ook zelf burgers opzoeken: samen denken, samen schrijven, samen beslissen. Open en eerlijk zijn hoe de politiek de stem van inwoners en ondernemers meeweegt: en deze serieus nemen. En de transparantie van besluitvorming vergroten, met een gelijk speelveld voor beleidsbeïnvloeding (lobby).

Welke plek raad jij aan om eens te bezoeken in de provincie?

We hebben zoveel geluk met onze waardevolle natuur en recreatiepleken: dat is moeilijk kiezen! Een tip van mij is dan het nationaal bomenmuseum Gimborn in Doorn. De collectie bevat nu zo'n 3000 verschillende boom- en struiksoorten en –cultivars verdeeld over ca. 10.000 exemplaren. Je kan er heel lang wandelen tussen paradijselijk groen. Neem een app die je over de bomen verteld, en zit even op een bankje om te zien waar je bent. Alsof je een schilderij bent binnengelopen!

Wat doe je in je vrije tijd?

Veel vrije tijd zit nu in Volt: helpen bouwen aan de partij, bijvoorbeeld met beleidsontwikkelingen en ledenbijeenkomsten. Daar krijg ik heel veel energie van. Daarnaast heb ik drie jonge kinderen dus geniet in m'n vrije tijd volop van samenspelen en bewegen. Maar ik stap ook graag op de mountainbike of racefiets, trap of sla een bal met vrienden, of kruip achter de piano om even helemaal alleen te zijn. Ik volg op de achtergrond het voetbal en andere sport een beetje en kan het vaak niet laten een herhaling van Seinfeld aan te zetten.

Meer weten?

Op het profiel van Amos zie je onder andere zijn nevenfuncties, sprekersfragmenten tijdens Statencommissies en Provinciale Statenvergaderingen en hoe hij in deze vergaderingen heeft gestemd.