Wat gebeurt er op de woensdag? - 24 januari 2024

Gepubliceerd op: 22 januari 2024 08:01

De woensdag is de dag in de week voor vergaderingen en overige bijeenkomsten bij Provinciale Staten Utrecht. Op woensdag 24 januari staan er onder andere vergaderingen van de Statencommissies Ruimte, Groen, Water en Wonen en Bestuur, Economie en Middelen gepland. Deze vergaderingen zijn te volgen via de livestream en vanuit het provinciehuis op de publieke tribune.

Statencommissie Ruimte, Groen, Water en Wonen (RGW) - 09:00 - 15:00

Insprekers

1. Subsidieregeling uitvoering Utrechtse Monitor Duurzame Landbouw 2024-2027

Deze subsidieregeling van 2 miljoen euro wordt gebruikt om vanaf begin dit jaar maximaal 100 melkveehouders te verduurzamen. De aanpak stimuleert boeren om bij te dragen aan de doelen van het Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG) en moet hen op weg helpen naar een natuur-inclusieve kringlooplandbouw. Volt, D66, PvdA, SGP, VVD, Partij voor de Dieren en BBB willen hierover in gesprek met Gedeputeerde Staten.

2. Ontheffing IOV Vinkeveense Plassen

Gemeente De Ronde Venen wil een nieuw bestemmingsplan maken voor de Vinkeveense Plassen. Met deze ontheffing willen Gedeputeerde Staten de gemeente De Ronde Venen helpen om een oplossing te bedenken voor de 1.700 illegale bouwsels op de legakkers, die ook als broedgebied en voor recreatie worden gebruikt. Onder andere GroenLinks, SGP, VVD, BBB en ChristenUnie willen hierover in debat.

3. Definitief aanwijzen Nutriënten Verontreinigde Gebieden

Per 1 januari zijn door het Rijk in het westen van de provincie nieuwe gebieden aangewezen om de kwaliteit van oppervlaktewater te verbeteren. Dit heeft gevolgen voor melkveebedrijven in dit gebied, omdat ze daardoor minder mest kunnen gebruiken. De kosten voor deze boeren kunnen hierdoor snel oplopen. GroenLinks, Volt, D66, SGP, VVD en BBB willen hierover in gesprek met Gedeputeerde Staten in gesprek.

De volledige agenda van de commissievergadering Ruimte, Groen, Water en Wonen vind je hier.

Statencommissie Bestuur, Economie en Middelen - 15:30 - 21:30

Denkt u mee over de toekomst van het Bevrijdingsfestival Utrecht

Het Bevrijdingsfestival kampt de afgelopen jaren met financiële problemen. De discussie in de commissie gaat niet over het Bevrijdingsfestival van komend jaar, maar over de lange termijn van het festival. Gedeputeerde Staten heeft een memo gestuurd met enige achtergrond en context over het Bevrijdingsfestival. O.a ChristenUnie, BBB en GroenLinks willen hierover in gesprek.

Voortgang Motie 22 Provinciale U-Pas

De provincie heeft op verzoek van Provinciale Staten een verkenning gedaan naar de mogelijkheden van een Provinciale U-Pas voor inwoners met een lager inkomen. Uit de verkenning blijkt dat het niet wenselijk is om een "provinciale pas" te introduceren naast de bestaande passen die gemeentes al gebruiken. De PvdA en ChristenUnie willen met de commissie in gesprek over het vervolg van dit onderwerp

Terugblik en afronding Steunen herstelpakket 2023 en Herstelimpuls (zakelijk) toerisme

Toen in maart 2020 de coronacrisis uitbrak heeft de provincie Utrecht een herstelpakket voor de cultuur- en erfgoedsector opgezet van in totaal 8 miljoen euro vrijgemaakt. Vanaf deze maand wordt het steunpakket afgerond en kan er geen subsidie meer worden aangevraagd. De SP wil hierover met Gedeputeerde Staten in debat.

De volledige agenda van de commissievergadering Bestuur, Economie en Middelen vind je hier.

En verder: