Wat kan de provincie leren van Groningen en Drenthe? Werkbezoek over ov-netwerk en buslijnen

Gepubliceerd op: 11 april 2024 11:04

Wat kan de provincie Utrecht leren van de gemeente en provincie Groningen en provincie Drenthe over openbaar vervoer? Provinciale Staten zijn samen met de raadsleden van gemeente Utrecht en gemeente Amersfoort naar het noorden van het land gereisd om te kijken hoe het ov-netwerk daar werkt.

Wat kan de provincie leren van Groningen en Drenthe? Werkbezoek over ov-netwerk en buslijnen

Tijdens een wandeling door de stad Groningen hebben de Statenleden gekeken naar het ov-netwerk en zijn vervolgens met de bus langs een P+R gereden en hebben een overstapplaats voor openbaar vervoer bezocht, een zogeheten hub. In het noorden combineren ze deze hubs met sociale voorzieningen, zoals een bibliotheek, een café, politiepost en een bank.

Een belangrijk gespreksonderwerp tijdens dit bezoek was hoe de gemeente en provincie Groningen met de provincie Drenthe samenwerken om de rijdende bussen goed op elkaar aan te laten sluiten. De Statenleden en raadsleden hebben daarna ervaringen en gedachtes met elkaar uitgewisseld.

Ook de provincie Utrecht wil van de voorbeelden uit Groningen/Drenthe leren en nagaan wat hiervan voor de Utrechtse situatie bruikbaar kan zijn.

Noortje Flink, Statenlid voor de commissie Milieu en Mobiliteit gaat de opgedane informatie gebruiken in debatten over dit onderwerp: "Ik vond het oprichten van een apart ov-bureau heel interessant. Daarmee heeft de provincie de regie naar zich toegetrokken en blijkt het makkelijker te sturen op onder andere de betaalbaarheid en het aanbod van busvervoer."